- blogt over haar ICT-uitprobeersels in het onderwijs -

donderdag 2 juni 2011

Google Moon voor groep 4

Voor de opleiding Onderwijs en Moderne Media die ik doe (bijna klaar!! binnenkort meer...) was er een middag over Google Earth waarbij ik helaas niet aanwezig kon zijn. Een rapportmiddag  / avond is ook belangrijk ;-)

Aan de hand van de hand-out heb ik me in het programma verdiept. Ik had er wel eens mee gewerkt, maar verder dan wat plaatsen opzoeken en Google Streetview bekijken ben ik nooi gekoment. Ik heb daarbij veel hulp gehad van de website http://www.werkenmetgoogleearth.nl/. Hierop staan duidelijke video's onder het kopje handleidingen waardoor ik binnen een kwartier de grondbeginselen van Google Earth en het maken van KMZ-bestanden doorhad. KMZ-bestanden zijn plaatsaanduidingen in google waarbij tekst, links, foto's en filmpjes toegevoegd kunnen worden.
Nu was het zoeken naar een zinvolle toepassing. Als ik iets maak, ook al is het voor een opleiding, wil ik het wel meteen kunnen gebruiken in de klas, anders heeft het niet veel zin.... Dus ik dacht na: hoe kan ik dit in groep 4 zinvol inzetten? Uiteindelijk kwam ik op het Delta-project. Wij zijn een Delta-school: dat betekent dat we in groep 4 en 7 extra aandacht besteden aan ruimtevaart en daarbij extra hulp krijgen van de Europese Unie en de ESA. Dit project heeft tot doel meer bewustzijn te kweken over het nut van de ruimtevaart: het is niet alleen spannend, maar ook nuttig. In groep 4 is het voornamelijk kennismaken met het onderwerp. Google Moon (de maan-versie van Google Earth, vanaf versie 5 ingebouwd in Google Earth) leek me erg leuk om te gebruiken. Ik heb hiervoor dus een KMZ-bestand gemaakt waarvan ik denk dat het geschikt is voor groep 4, met een blad met vragen. Over twee weken begint het project. Ik ben benieuwd hoe de kinderen het vinden....

Link naar mijn SkyDrive met het KMZ-bestand en het vragenblad

Er is ook Google Mars en Stars. Misschien maak ik daar volgende week ook nog iets voor...

maandag 14 februari 2011

Digitale microscoop TTS getest


Vandaag kreeg ik de digitale microscoop binnen die ik bij SlimmerSpelen.nl had besteld. Ik wilde kijken of het wat was en dan eventueel vragen of ik 'm mocht declareren op school. Hij was tenslotte niet duur, vond ik... 47 euro.

En eigenlijk ben ik positief verrast. De microscoop (eigenlijk een soort webcam met een macrolens) is erg eenvoudig in gebruik. Vier ledlampjes zorgen voor de verlichting. Het bovenste deel van het 'ei' kun je draaien om scherp te stellen. Met de knop bovenop kun je een foto maken in de bijgeleverde software, die je vervolgens kunt opslaan. De dopjes zijn een soort afstandhoudertjes die je voor de lens kan zetten, om een insectje ofzo tijdelijk 'gevangen' te houden. Verder is het beeld makkelijk stabiel te houden als die dopjes erop zitten. De software is erg basic en daardoor simpel in gebruik.

Dit lijkt me erg goed te gebruiken in de onder- en middenbouw. Ik zie al een onderzoekshoek voor me met allerlei takjes en blaadjes die ze meenemen van buiten.... In de herfst de plaatjes van een champignon bekijken... Of allerlei soorten stoffen die ze op weefseltype sorteren.... Of insectjes en beestjes die ze natekenen.... Ik ga de komende tijd eens kijken wat ik er allemaal mee kan! Nog leuke tips?

Twee proeffoto's van mijn spijkerbroek en mijn trui:




woensdag 9 februari 2011

HotPotatoes



HotPotatoes is een gratis programma'tje dat is ontwikkeld door de universiteit van Victoria dat je kunt gebruiken om oefeningen te maken voor leerlingen. Bijvoorbeeld een kruiswoordraadsel, meerkeuzevragen, een quiz, een combineeroefening of een invuloefening. De oefeningen kunnen op internet gezet worden of opgeslagen op een usb-stick.
Voorbeelden: Invuloefening, Sorteeroefening,
Heel veel informatie via KlasCement, tutorials en handleidingen: http://hotpot.klascement.net/index.htm

Ik vind dat het programma vrij gebruiksvriendelijk is. Oefeningen maken en publiceren is vrij eenvoudig. De oefeningen zien er niet flitsend uit, maar bereiken wel hun doel. Het zou bij mij in de klas vooral goed te gebruiken kunnen zijn bij taal en spelling, maar daar hebben we al prima methodegebonden software voor.... Waarom dan toch deze software gebruiken? Omdat die software niet thuis te gebruiken is. De kinderen hoeven voor de oefeningen van HotPotatoes alleen internet te hebben, ze hoeven het programma niet te installeren om de oefeningen te kunnen maken. Bij oefeningen online zetten komt wel veel kijken, je moet webruimte beschikbaar hebben.... toch niet iets dat elke leerkracht makkelijk kan. De oefeningen kunnen ook gemaild worden naar KlasCement, die ze dan voor je online zet. Maar dan moet je weer wachten tot dat gedaan is en vaak maak je zo'n oefening voor de volgende dag... Daardoor vraag ik me af of het voor iedere leerkracht goed te gebruiken is.

ICT Praktijkdag in Leuven en STIC

Maandag zijn we vanuit de opleiding Onderwijs & Moderne Media naar de ICT-Praktijkdag in Leuven geweest. http://www.ictdag.be/
Ik ga in losse posts in op wat ik die dag heb gezien en geleerd, omdat ik dan wat makkelijker kan brainstormen over de toepassingen ervan die ik in mijn klas zie.... Anders ben ik die informatie weer kwijt.
Over de dag zelf: het was allemaal erg netjes geregeld. Ik moest er wel even aan wennen dat de lokalen voor de workshops verspreid waren over verschillende gebouwen, waardoor je soms even moest wandelen om op de goede plek te komen. Bij de workshops viel vooral de lengte op: die duurden ruim 2 uur. Dat is heel fijn als je dieper op een bepaald onderwerp in wilde gaan, maar voor sommigen wel lang als het onderwerp toch niet helemaal was wat je ervan had verwacht. ;-)
's Ochtends had ik een workshop over HotPotatoes. Ik vond het programma wel aardig, al had het tempo van de workshop wat hoger kunnen liggen. Gelukkig kon ik zelf verder klooien dus ik heb een hoop ontdekt. In een volgende blogpost meer hierover...
's Middags een workshop met 15 ICdeeTjes. Kleine dingen die makkelijk te gebruiken zijn in de klas. Ook hierover later meer.


Dinsdag gingen we naar het STIC in Brussel, meer info hier. Ik was er vorig jaar al geweest met het IEF, maar ik heb toch nog nieuwe dingen gezien. En, ook hierover..... ;-)
Al met al inspirerende dagen waar ik veel gezien en geleerd heb. Het moet nog even bezinken....

vrijdag 4 februari 2011

PowerPoint in puin en elfen

taalquiz[1]

Vandaag heb ik kinderen in PowerPoint moeilijke-woorden- elfen laten typen, met wat taalwoorden die we toch nog moesten herhalen. Meer informatie over elfen vind je hier. De resultaten waren erg leuk, het viel me mee hoe snel ze het oppikten (zowel het gebruik van PowerPoint als het maken van de elfen). Voor het typen in PowerPoint had ik een instructiekaart gemaakt, die na het eerste gebruik toch niet helemaal handig ingedeeld bleek. Daar ga ik binnenkort nog eens mee aan de slag....
Het viel me op dat Powerpoint er op de meeste leerlingcomputers verschrikkelijk rommelig uitzag. Hoe ze het voor elkaar gekregen hebben weet ik niet, maar de menubalk was in sommige gevallen verdwenen, en er waren allerlei belangrijke menuknoppen weggetoverd.... Héél knap van ze. Gelukkig vond ik hier hoe ik dat weer op kon lossen.
En waarom die elfen persé in Powerpoint moesten? Omdat ik (ik bedoel de kinderen) dan kon instellen dat het eerste woord van het elfje (het moeilijke woord) later verscheen dan de rest van het elfje. De klas kon dan in een soort quiz raden over welk woord het elfje ging.

zondag 30 januari 2011

Taalspel voor je SmartBoard

Op mijn school moeten we elk jaar een POP maken. Je kiest een SMART-geformuleerd doel dat je dat jaar binnen je eigen onderwijs gaat verbeteren. SMART staat voor Specifiek - Meetbaar - Acceptabel - Realistisch - Tijdsgebonden. Mijn doel van dit jaar heeft te maken met het verbeteren van mijn woordenschatonderwijs, toch geen overbodige luxe op onze binnenstadschool. Daarvoor ben ik nu het boek 'Met woorden in de weer' aan het doorspitten en ben ik aan het broeden op allerlei leuke lessen en manieren om mijn woordenschatonderwijs te verbeteren. Ik heb al veel gehad aan de WoordenWiki: http://woorden.wiki.kennisnet.nl/Hoofdpagina



Om de taalwoorden in te oefenen (te consolideren) heb ik een soort bordspel gemaakt in de Notebook-software van mijn SmartBoard. Ik speel het spel met 6 groepjes tegen elkaar - de kleuren aan de linkerkant. Één kind van het groepje 'gooit' met de dobbelsteen en verplaatst de ster. Daarna klikt hij/zij aan de rechterkant op de kleur waar de ster op uitkwam. Er zijn 5 verschillende spelletjes. Ik speel de spelletjes met de taalwoorden uit de methode, uit het hoofdstuk dat op dat moment behandeld wordt. Het spel is dus voor elke methode toepasbaar, vanaf half groep 3 (ze moeten wel een beetje kunnen schrijven). De spelletjes:
- woordspin maken met een gegeven woord, de twee groepjes met de meeste goede woorden krijgen een punt,
- Maak een zin met een gegeven woord, als het woord goed gebruikt is in een zin waar de betekenis uit af te leiden valt krijgt het groepje een punt.
- Lees een omschrijving van het woord, bijvoorbeeld uit een woordenboek. De groepjes die het goede woord raden krijgen een punt.
- Beeld het woord uit. Groepje het goed geraden? Punt erbij.
- Teken het woord. Goed? Punt erbij.
Bij alle spelletjes mogen alle groepjes meeraden en kunnen dus punten verdienen. Ze schrijven hun antwoord op een klein whiteboardje of op een blaadje. De kinderen mogen spieken op de woordmuur. Het zijn tenslotte spelletjes om de woorden in te oefenen, niet om te toetsen.
Als de groepjes er een punt bij hebben kan het getal onderaan in de 'lijst' gesleept worden naar het vak achter de kleur van het groepje. Wanneer het spel voorbij kun je zelf bepalenl, bijvoorbeeld aan het eind van de les, of wanneer het eerste groepje 10 punten heeft gehaald. Ik doe het laatste en speel het de hele week door als ik even tijd over heb. De kinderen vinden het erg leuk om te spelen!

Spel downloaden?
http://rapidshare.com/files/445370903/Taalspel.notebook

Vragen? Opmerkingen? Aanvullingen? Reageer!

Favoriete edu-blogs

Hierbij een top-5 met met mijn favoriete Edu-Blogs: dat zijn weblogs die schrijven over (ICT in) het onderwijs. Ze staan niet op volgorde van goed-beter-best, ze hebben ieder hun eigen domein waar ze goed in zijn.

1. Manssen.nl http://www.manssen.nl/
André Mansen had vroeger het weblog 'Computers in de klas' en beheert nu dit blog. Hij geeft vaak praktische tips die snel toepasbaar zijn in het onderwijs en heeft een groot netwerk.
2. Elke's http://blogger.xs4all.nl/elkedas/
Elke Das maakt veel gebruik van een wiki in haar klas en heeft daarnaast inspirerende ideeën over toepassingen van ICT in het onderwijs.
3. ICT nieuws http://ictnieuws.web-log.nl/ict_nieuws/
Vooral veel verwijzingen naar ICT-tips van anderen, ideaal als je niet veel tijd hebt en toch op de hoogte wil blijven!
4. Leraar 24 http://www.leraar24.nl/
Vooral handig voor de visueel ingestelde leerkrachten - filmpjes met allerlei tips en achtergrondinformatie om je onderwerijs te verbeteren.
5. Netwijs http://netwijs.blogspot.com/
Het weblog van Netwijs staat vol met interessantie tips en achtergrondinformatie.

Ik heb nu vooral geselecteerd op laagdrempeligheid.... Ik volg nog véél meer weblogs. In de rechterkolom mijn lijst!
Ontbreekt jouw weblog? Laat het even weten!

RSS-feeds

Ideaal aan de meeste weblogs is dat er automatisch een RSS-feed aanwezig is. Dat bespaart me echt een hoop tijd! Vroeger had ik maar een kort lijstje weblogs dat ik volgde. Dat was makkelijk bij te houden. Dagelijks hopte ik even van site naar site om te contoleren of er iets nieuws geplaatst was. Maar de lijst met te volgen weblogs werd steeds langer... toen ontdekte ik dat er zoiets bestond als een feedreader. Die houdt automatisch bij of er nieuwe berichten zijn geplaatst op een blog. Eerst gebruikte ik een programma dat je kan installeren op je PC. Dat werkte goed, maar omdat ik op veel verschillende computers werkte was dat niet handig en ging ik op zoek naar een web-based versie, iets dat via internet toegankelijk was. Dat vond ik bij Google: je kunt daar gratis gebruik maken van hun Reader (http://reader.google.com/). Gewoon een kwestie van linksboven via 'abonnement toevoegen' het adres van de weblogs die je volgt toevoegen, en voortaan hoef je nog maar naar één site te gaan als je wil weten of er nieuws is!

In een volgende blogpost zal ik vertellen wat mijn weblogs favoriete weblogs zijn!

Eerste bericht

Eigenlijk is dat niets voor mij, zo'n weblog. Ik was vroeger al geen typje dat een dagboek bij kon houden. Maar na 10 jaar 'halen' op internet (waar ik heel dankbaar voor ben!) vind ik het nu tijd om te 'brengen'. Dit blog biedt me de mogelijkheid om dingen die ik maak voor bijvoorbeeld mijn klas te delen met anderen. Ook merk ik dat het soms goed voor mij is om vage ideeën te verwoorden: daardoor dwing ik mezelf om goed na te denken over hoe ik dingen wil gaan doen. Daarnaast zou het ook fijn zijn als je daar feedback op kan krijgen, en daar is zo'n blog ideaal voor. Ik gebruikte daar eerst alleen Twitter voor, maar voel me soms toch beperkt door die 140 tekens. Vandaar de geboorte van dit blog! De tijd zal leren of dit een goed middel voor mij is...