- blogt over haar ICT-uitprobeersels in het onderwijs -

woensdag 9 februari 2011

HotPotatoesHotPotatoes is een gratis programma'tje dat is ontwikkeld door de universiteit van Victoria dat je kunt gebruiken om oefeningen te maken voor leerlingen. Bijvoorbeeld een kruiswoordraadsel, meerkeuzevragen, een quiz, een combineeroefening of een invuloefening. De oefeningen kunnen op internet gezet worden of opgeslagen op een usb-stick.
Voorbeelden: Invuloefening, Sorteeroefening,
Heel veel informatie via KlasCement, tutorials en handleidingen: http://hotpot.klascement.net/index.htm

Ik vind dat het programma vrij gebruiksvriendelijk is. Oefeningen maken en publiceren is vrij eenvoudig. De oefeningen zien er niet flitsend uit, maar bereiken wel hun doel. Het zou bij mij in de klas vooral goed te gebruiken kunnen zijn bij taal en spelling, maar daar hebben we al prima methodegebonden software voor.... Waarom dan toch deze software gebruiken? Omdat die software niet thuis te gebruiken is. De kinderen hoeven voor de oefeningen van HotPotatoes alleen internet te hebben, ze hoeven het programma niet te installeren om de oefeningen te kunnen maken. Bij oefeningen online zetten komt wel veel kijken, je moet webruimte beschikbaar hebben.... toch niet iets dat elke leerkracht makkelijk kan. De oefeningen kunnen ook gemaild worden naar KlasCement, die ze dan voor je online zet. Maar dan moet je weer wachten tot dat gedaan is en vaak maak je zo'n oefening voor de volgende dag... Daardoor vraag ik me af of het voor iedere leerkracht goed te gebruiken is.

1 opmerking:

  1. Sleep je HotPotatoes-oefeningen naar een openbare folder van Dropbox en ze zijn voor iedereen bereikbaar, zonder dat je notie moet hebben van FTP en webruimte moet hebben.

    BeantwoordenVerwijderen