- blogt over haar ICT-uitprobeersels in het onderwijs -

maandag 14 februari 2011

Digitale microscoop TTS getest


Vandaag kreeg ik de digitale microscoop binnen die ik bij SlimmerSpelen.nl had besteld. Ik wilde kijken of het wat was en dan eventueel vragen of ik 'm mocht declareren op school. Hij was tenslotte niet duur, vond ik... 47 euro.

En eigenlijk ben ik positief verrast. De microscoop (eigenlijk een soort webcam met een macrolens) is erg eenvoudig in gebruik. Vier ledlampjes zorgen voor de verlichting. Het bovenste deel van het 'ei' kun je draaien om scherp te stellen. Met de knop bovenop kun je een foto maken in de bijgeleverde software, die je vervolgens kunt opslaan. De dopjes zijn een soort afstandhoudertjes die je voor de lens kan zetten, om een insectje ofzo tijdelijk 'gevangen' te houden. Verder is het beeld makkelijk stabiel te houden als die dopjes erop zitten. De software is erg basic en daardoor simpel in gebruik.

Dit lijkt me erg goed te gebruiken in de onder- en middenbouw. Ik zie al een onderzoekshoek voor me met allerlei takjes en blaadjes die ze meenemen van buiten.... In de herfst de plaatjes van een champignon bekijken... Of allerlei soorten stoffen die ze op weefseltype sorteren.... Of insectjes en beestjes die ze natekenen.... Ik ga de komende tijd eens kijken wat ik er allemaal mee kan! Nog leuke tips?

Twee proeffoto's van mijn spijkerbroek en mijn trui:




woensdag 9 februari 2011

HotPotatoes



HotPotatoes is een gratis programma'tje dat is ontwikkeld door de universiteit van Victoria dat je kunt gebruiken om oefeningen te maken voor leerlingen. Bijvoorbeeld een kruiswoordraadsel, meerkeuzevragen, een quiz, een combineeroefening of een invuloefening. De oefeningen kunnen op internet gezet worden of opgeslagen op een usb-stick.
Voorbeelden: Invuloefening, Sorteeroefening,
Heel veel informatie via KlasCement, tutorials en handleidingen: http://hotpot.klascement.net/index.htm

Ik vind dat het programma vrij gebruiksvriendelijk is. Oefeningen maken en publiceren is vrij eenvoudig. De oefeningen zien er niet flitsend uit, maar bereiken wel hun doel. Het zou bij mij in de klas vooral goed te gebruiken kunnen zijn bij taal en spelling, maar daar hebben we al prima methodegebonden software voor.... Waarom dan toch deze software gebruiken? Omdat die software niet thuis te gebruiken is. De kinderen hoeven voor de oefeningen van HotPotatoes alleen internet te hebben, ze hoeven het programma niet te installeren om de oefeningen te kunnen maken. Bij oefeningen online zetten komt wel veel kijken, je moet webruimte beschikbaar hebben.... toch niet iets dat elke leerkracht makkelijk kan. De oefeningen kunnen ook gemaild worden naar KlasCement, die ze dan voor je online zet. Maar dan moet je weer wachten tot dat gedaan is en vaak maak je zo'n oefening voor de volgende dag... Daardoor vraag ik me af of het voor iedere leerkracht goed te gebruiken is.

ICT Praktijkdag in Leuven en STIC

Maandag zijn we vanuit de opleiding Onderwijs & Moderne Media naar de ICT-Praktijkdag in Leuven geweest. http://www.ictdag.be/
Ik ga in losse posts in op wat ik die dag heb gezien en geleerd, omdat ik dan wat makkelijker kan brainstormen over de toepassingen ervan die ik in mijn klas zie.... Anders ben ik die informatie weer kwijt.
Over de dag zelf: het was allemaal erg netjes geregeld. Ik moest er wel even aan wennen dat de lokalen voor de workshops verspreid waren over verschillende gebouwen, waardoor je soms even moest wandelen om op de goede plek te komen. Bij de workshops viel vooral de lengte op: die duurden ruim 2 uur. Dat is heel fijn als je dieper op een bepaald onderwerp in wilde gaan, maar voor sommigen wel lang als het onderwerp toch niet helemaal was wat je ervan had verwacht. ;-)
's Ochtends had ik een workshop over HotPotatoes. Ik vond het programma wel aardig, al had het tempo van de workshop wat hoger kunnen liggen. Gelukkig kon ik zelf verder klooien dus ik heb een hoop ontdekt. In een volgende blogpost meer hierover...
's Middags een workshop met 15 ICdeeTjes. Kleine dingen die makkelijk te gebruiken zijn in de klas. Ook hierover later meer.


Dinsdag gingen we naar het STIC in Brussel, meer info hier. Ik was er vorig jaar al geweest met het IEF, maar ik heb toch nog nieuwe dingen gezien. En, ook hierover..... ;-)
Al met al inspirerende dagen waar ik veel gezien en geleerd heb. Het moet nog even bezinken....

vrijdag 4 februari 2011

PowerPoint in puin en elfen

taalquiz[1]

Vandaag heb ik kinderen in PowerPoint moeilijke-woorden- elfen laten typen, met wat taalwoorden die we toch nog moesten herhalen. Meer informatie over elfen vind je hier. De resultaten waren erg leuk, het viel me mee hoe snel ze het oppikten (zowel het gebruik van PowerPoint als het maken van de elfen). Voor het typen in PowerPoint had ik een instructiekaart gemaakt, die na het eerste gebruik toch niet helemaal handig ingedeeld bleek. Daar ga ik binnenkort nog eens mee aan de slag....
Het viel me op dat Powerpoint er op de meeste leerlingcomputers verschrikkelijk rommelig uitzag. Hoe ze het voor elkaar gekregen hebben weet ik niet, maar de menubalk was in sommige gevallen verdwenen, en er waren allerlei belangrijke menuknoppen weggetoverd.... Héél knap van ze. Gelukkig vond ik hier hoe ik dat weer op kon lossen.
En waarom die elfen persé in Powerpoint moesten? Omdat ik (ik bedoel de kinderen) dan kon instellen dat het eerste woord van het elfje (het moeilijke woord) later verscheen dan de rest van het elfje. De klas kon dan in een soort quiz raden over welk woord het elfje ging.