- blogt over haar ICT-uitprobeersels in het onderwijs -

zaterdag 23 februari 2013

Rol, lees en hou - spel voor woorden met tweetekenklankenDit jaar sta ik voor groep 3. Een geweldig leerjaar, zó leuk om die brug te kunnen zijn tussen het spelenderwijs leren in 2 en het formelere leren in 4.

Één van de dingen waar ik dit jaar een beetje mee 'worstel' is het aanvankelijk lezen. Man, wat lijkt die PABO dan lang geleden zeg. Ik heb er maar mijn POP van gemaakt dit jaar.

Ik heb vooral moeite met de kinderen die een beetje achterblijven, qua tempo of moeite met de overgang naar het zingend en direct herkennend lezen. Daar probeer je veel extra mee te lezen, maar 3 kwartier (zo lang duurt een leesles bij ons namelijk) alleen maar met je neus in een boek hangen is behoorlijk vermoeiend voor ze, en het is dan lastig de motivatie hoog te houden.... Ik ben dus op zoek gegaan naar andere leesvormen dan alleen dat boek. Ik sta heel erg open voor suggesties, overigens...

Omdat wij geen Veilig Leren Lezen hebben, maar Leeslijn, is het aanbod van materiaal op het internet zeer klein. Wij leren de tweetekenklanken ( au, eu, ee etc) pas later in het leesproces, terwijl andere methodes dit al vaak eerder doen. Zelf maar dingen maken dus... Maar wat?

Op Pinterest (ga ik nog een blogpost over maken.... Een nieuwe verslaving) vond ik veel ideeën voor spellen met de sightwords (engelse woorden die kinderen direct herkennend moeten kunnen lezen), maar ja, wel in het Engels dus. Aanpassen dus, of in sommige gevallen helemaal zelf maken, op basis van het gevonden idee.

Bij deze één van deze spellen. Dit spel heet Rol, Zeg, Hou, aangepast van dit spel dat ik vond via Pinterest: http://www.teacherspayteachers.com/Product/Roll-Say-Keep-Ginger

Het principe is simpel, en weer eens wat anders dan alleen flitskaarten. Kinderen leggen woordkaartjes met het woord naar beneden op de rol, lees en hou mat, en maken van de overige woorden een stapeltje. De kinderen rollen om beurten met de dobbelsteen en lezen het woord. Hebben ze het goed, dan mogen ze het houden. Er zitten opdrachtkaartjes tussen, die voor zich spreken. Het spel is afgelopen als de kaartjes op zijn, of als het huis-kaartje omgedraaid wordt.

Het spel is gemaakt met woorden van de klanken die voorkomen in blok b van de Leeslijn. Vast ook bruikbaar voor Veilig Leren Lezen - gebruikers. ;-)

http://www.scribd.com/doc/126928032/rol-zeg-en-hou-pdf2 opmerkingen:

  1. Merci voor het spelletje! is leuk! Ik ben een thuisonderwijzer en leer onze dochter lezen met de methode de Haan. Daardoor weinig passende spelletjes te vinden, maar deze gaat prima lukken!

    BeantwoordenVerwijderen