Voor de opleiding Onderwijs en Moderne Media die ik doe (bijna klaar!! binnenkort meer...) was er een middag over Google Earth waarbij ik helaas niet aanwezig kon zijn. Een rapportmiddag / avond is ook belangrijk ;-)
Aan de hand van de hand-out heb ik me in het programma verdiept. Ik had er wel eens mee gewerkt, maar verder dan wat plaatsen opzoeken en Google Streetview bekijken ben ik nooi gekoment. Ik heb daarbij veel hulp gehad van de website http://www.werkenmetgoogleearth.nl/. Hierop staan duidelijke video's onder het kopje handleidingen waardoor ik binnen een kwartier de grondbeginselen van Google Earth en het maken van KMZ-bestanden doorhad. KMZ-bestanden zijn plaatsaanduidingen in google waarbij tekst, links, foto's en filmpjes toegevoegd kunnen worden.
Nu was het zoeken naar een zinvolle toepassing. Als ik iets maak, ook al is het voor een opleiding, wil ik het wel meteen kunnen gebruiken in de klas, anders heeft het niet veel zin.... Dus ik dacht na: hoe kan ik dit in groep 4 zinvol inzetten? Uiteindelijk kwam ik op het Delta-project. Wij zijn een Delta-school: dat betekent dat we in groep 4 en 7 extra aandacht besteden aan ruimtevaart en daarbij extra hulp krijgen van de Europese Unie en de ESA. Dit project heeft tot doel meer bewustzijn te kweken over het nut van de ruimtevaart: het is niet alleen spannend, maar ook nuttig. In groep 4 is het voornamelijk kennismaken met het onderwerp. Google Moon (de maan-versie van Google Earth, vanaf versie 5 ingebouwd in Google Earth) leek me erg leuk om te gebruiken. Ik heb hiervoor dus een KMZ-bestand gemaakt waarvan ik denk dat het geschikt is voor groep 4, met een blad met vragen. Over twee weken begint het project. Ik ben benieuwd hoe de kinderen het vinden....
Link naar mijn SkyDrive met het KMZ-bestand en het vragenblad
Er is ook Google Mars en Stars. Misschien maak ik daar volgende week ook nog iets voor...